מצב פסיכוטי

פסיכוזה

מהו מצב פסיכוטי?

מצב פסיכוטי או פסיכוזה, זהו מצב רפואי, המתרחש בשיעור של עד 3% באוכלוסיה, ומתבטא בתסמינים נפשיים ובפגיעה בבוחן המציאות והשיפוט.

תסמינים עיקריים:

הזיות

אדם השרוי במצב פסיכוטי יחווה הפרעות בתפישה, כלומר הזיות היכולות להתבטא בכל אחד מחמשת החושים.
ההזיה השכיחה ביותר היא שמיעת קולות, אך אדם במצב פסיכוטי יכול לעתים גם לראות, להריח, לטעום ולחוש בגופו דברים שאינם קיימים.

בהזיה פסיכוטית התחושה או הגירוי הינם "פנימיים" ולכן נחווים על ידי הנפגע בלבד, בניגוד לגירוי חיצוני כמו צופר מכונית, אותו יכולים לחוש (במקרה זה לשמוע), כל הסובבים.

הזיות יכולות להיגרם מסיבות שונות, למשל גם מנטילת סמים.

אדם שנטל סם על מנת לקבל את חוויית ההזיה לרוב מודע לכך שמדובר בהזיה, אדם במצב פסיכוטי לא ידע להבדיל בין ההזיה למציאות. מבחינתו, הקולות שהוא שומע הם אמיתיים לחלוטין ונחווים על ידו כחוויה מציאותית ולרוב גם מאיימת.

מחשבות שווא

אדם השרוי במצב פסיכוטי עשוי לפתח מחשבות ורעיונות בלתי שגרתיים, תכניות רבות ולא רציונליות לעתים מתוך מחשבה על כוח רב ויכולות מוגברות (לחצות בשחיה את האוקיינוס), מחשבה שיש לו תפקיד מיוחד בעולם (למשל משיח), מחשבה על קשר זוגי שלא מתרחש במציאות ומתבטא בסימנים שאותו אדם שולח במיוחד לנפגע (למשל מחשבה ששחקנית הוליוודית שינתה את תסרוקתה במיוחד בשביל הנפגע ובכך מסמנת לו שהם זוג), קבלת מסרים מהסביבה ופרשנות סובייקטיבית לחלוטין שלהם (למשל פרשנות של מספרי מכוניות או שלטים ברחוב כמסמנים משהו המכוון לנפגע, רואה אנשים מדברים ברחוב ומשוכנע שהם מדברים עליו), מחשבות שהאדם נרדף ע"י מישהו או קבוצת אנשים הרוצים להרע לו (למשל מחשבות שארגון טרור רודף אחריו ורוצה לגרום למותו בגלל תפקידו המיוחד בעולם).

מחשבות השווא יכולות להיות מגוונות מאוד ויכולות להתקיים מספר מחשבות שווא במקביל, פעמים רבות הן גם מתכתבות עם ההזיות אותן חווה הנפגע, למשל אדם בעל מחשבות רדיפה עשוי לשמוע את קולות רודפיו.

הפרעות במהלך החשיבה 

חשיבה מהירה מאוד, איטית מאוד, אמביוולנטית, לפעמים אצל נפגעים בעלי מאפיינים קטטוניים נראה "חסימה" או "הפסקה" של מחשבה באמצע.

שינויים במצב ובהלך הרוח 

מצב רוח מרומם ביותר מלווה בדברנות מוגזמת ותחושת "כל יכול" המכונה גם מאניה. מצב דיכאוני בו הכל נראה שחור.

מצב קטטוני בו האדם נראה למתבונן מבחוץ כ"תקוע", לא מגיב ולא מתפקד. שינויים קיצוניים וחדים במצבי הרוח, למשל מרגזנות רבה להתרוממות רוח לדיכאון.

הסכנות:

מאחר וקיימת פגיעה חמורה בשיפוט, אדם השרוי במצב פסיכוטי יכול להעמיד עצמו או אחרים בסיכון. למשל, לרוץ לכביש על מנת לברוח מ"רודפיו", לתקוף את חבריו או אפילו זרים ברחוב כי סבור שהם רוצים להרע לו, התפשטות במקומות ציבוריים העשויה לגרור אלימות מהסביבה כלפי הנפגע, התנהגות מינית בלתי מובחנת וחסרת שיפוט ועוד.

בנוסף, קיימות התנהגויות חסרות שיפוט שאינן מסוכנות כמו לחלק את כל כספו לעוברים ולשבים ברחוב או לצרוח בקולי קולות.   פעמים רבות, בעיקר כאשר מדובר בפעם ראשונה בה אדם חווה מצב פסיכוטי וכאשר הטיפול מוקדם, ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה לאחר טיפול ושיקום, אך לעתים, בעיקר כשהמצב הפסיכוטי הינו ממושך ולא מטופל עשויה לפרוץ מחלה שתצריך טיפול ארוך טווח.

כיצד מטפלים?

במידה ואתם חושדים שיקירכם שרוי כעת במצב פסיכוטי יש להעריך את מצבו ע"י גורם מוסמך, ישנה חשיבות עליונה להתערבות מוקדמת על מנת להרחיק את הנפגע מגורמי הסיכון כמו סמים, בדידות, סביבה שלא מספקת את צרכיו הבסיסיים וגורמת למצוקה.

יש להפנות את הנפגע לסביבה בטוחה בה יתחיל לקבל טיפול ושיקום.

כיום, קיימות מגוון אפשרויות לטיפול ושיקום החל מטיפול בבית הנפגע בחיק משפחתו וכלה במסגרות פנימיתיות מיוחדות שנוצרו למטרה זאת ("כפר איזון", בית מאזן ועוד).

חילוץ נפגעי סמים ונפש:

לאחר קבלת פניה ובירור הנסיבות ומצבו של הנפגע, במידה ואכן הנפגע זקוק לחילוץ יצא צוות חילוץ המורכב מרופא/ה או אח/ות ואיש או אשת שטח אשר יגיעו לנפגע בהקדם האפשרי.

הנפגע יתחיל לקבל טיפול ראשוני בשטח בפרוטוקול רפואי שפותח במיוחד על ידי, במהלך נסיוני רב השנים בחילוץ נפגעי סמים ונפש.
לאחר הרגעת הנפגע הוא יוטס בליווי הצוות בחזרה לישראל להתחיל בתכנית השיקום והטיפול שגובשה במהלך החילוץ ונתפרה אישית במיוחד עבורו.